Nacionalni park Brijuni


Smješten uz zapadnu obalu istarskog poluotoka, Nacionalni park Brijuni svjedočanstvo je bogate hrvatske povijesti i prirodnih ljepota. S 14 zadivljujućih otoka, nudi besprijekoran spoj drevnih ruševina, živopisnih divljih životinja i netaknutih krajolika. Pridružite nam se na putovanju kroz ovaj skriveni dragulj, gdje se povijest, kultura i priroda spajaju u skladnom sjaju.

1. Drevne rimske ruševine:

Brijuni se mogu pohvaliti fascinantnom poviješću koja seže još u rimsko doba, što se očituje u dobro očuvanim ruševinama koje su raštrkane krajolikom. Ostaci luksuznih vila, kupališta, pa čak i bizantskog kastruma stoje kao svjedočanstvo nekoć uspješne civilizacije otoka. Šetajući među ovim drevnim relikvijama, ne možete a da se ne vratite u prošlost, zamišljajući živote onih koji su Brijune zvali domom prije nekoliko stoljeća.

2. Titova rezidencija:

Brijuni su također bili privatno utočište jugoslavenskog karizmatičnog vođe, maršala Tita. Njegova eklektična kolekcija darova svjetskih vođa, od egzotičnih životinja do zamršenih umjetničkih djela, sada je izložena posjetiteljima za istraživanje. Titova rezidencija nudi jedinstveni uvid u život državnika, prikazujući njegovu strast za očuvanjem i diplomacijom.

3. Safari park:

Jedna od najunikatnijih značajki parka je njegov Safari Park, gdje posjetitelji mogu svjedočiti zadivljujućem nizu egzotičnih životinja u staništu koje je pažljivo dizajnirano da oponaša njihovo prirodno okruženje. Zebre, slonovi, pa čak i ljame slobodno šetaju, pružajući nezaboravan doživljaj divljih životinja u srcu Jadrana.

4. Kristalne vode zaljeva Verige:

Za one koji traže mir, kristalno čisto more zaljeva Verige i slikovite šljunčane plaže nude miran bijeg. Mirne, male dubine zaljeva idealne su za plivanje i ronjenje, što ga čini savršenim mjestom za obitelji ili sve one koji žude za osvježenjem u Jadranskom moru.

5. Bizantski kastrum i bazilika sv. Marije:

Bizantski kastrum, svjedočanstvo strateške važnosti Brijuna kroz povijest, uzdiže se visoko sa svojim drevnim zidinama i veličanstvenim pogledom. U blizini se nalazi bazilika Svete Marije koja se može pohvaliti zadivljujućim bizantskim mozaicima i mirnim ambijentom koji predstavlja spokojan kontrast surovoj ljepoti okolnog krajolika.

6. Brijunski maslinik:

Svjedočanstvo bogate poljoprivredne baštine otoka, Brijunski maslinik predstavlja zadivljujuću kolekciju starih maslina. Neka od ovih časnih stabala stoje više od tisuću godina, pružajući živu vezu s prošlošću otoka. Posjetitelji mogu prošetati kroz šumarak, cijeneći tihu mudrost ovih drevnih stražara.

7. Podvodna istraživanja:

Blago Brijuna prostire se ispod valova, sa živopisnim morskim životom i fascinantnim arheološkim nalazištima koja čekaju da budu otkrivena. Ljubitelji ronjenja i ronjenja bit će nagrađeni kaleidoskopom boja i prilikom istraživanja potopljenih ruševina, stvarajući impresivno iskustvo za one koji žele uroniti u dubine Jadrana.

Nacionalni park Brijuni svjedočanstvo je bogate hrvatske prirodne i kulturne baštine. Bilo da vas privlači drevna povijest, čuda divljeg svijeta ili jednostavno privlačnost jadranskog kristalnog mora, Brijuni nude jedinstveno i očaravajuće iskustvo za svakog putnika. Dok kročite na ovo sveto tlo, budite spremni na prijevoz kroz vrijeme i uronjenje u prekrasnu ljepotu ovog skrivenog dragulja.


Stoga spakirajte svoj osjećaj čuda i krenite u avanturu koja obećava sjećanja koja će trajati cijeli život. Nacionalni park Brijuni čeka, spreman utkati svoju čaroliju u tkivo vaše putne priče.