O Rovinju


Rovinj je gradić sa svega 15.000 stanovnika i predstavlja najjače turističko središte Istre. Prepoznatljivog izgleda, okružen je sa ukupno 20 otoka i otočića od kojih su najpoznatiji Sv. Katarina i otok Sv. Andrije. Odlikuje se umjetnošću i romantikom, te predstavlja jedan od najslikovitijih gradova na Mediteranu.

Kao službeni početak turizma u Rovinju može se uzeti 1888., kada je u gradu otvoreno morsko klimatsko lječilište Maria Theresa. Uslijedila je izgradnja hotela Jadran (danas Adriatic), koji je pred I. svjetski rat sagrađen zbog sve većih dolazaka turista i istaknutih ličnosti na odmor.

Rovinj se od ostalih gradova spomenika razlikuje po potpuno sačuvanoj urbanoj jezgri koja je prirodno rasla i izgrađivala se pod različitim utjecajima vladara. Jezgru karakteriziraju i brojni natkriveni pothodnici koji otvaraju prolaze među pojedinim ulicama ili kroz blokove kuća. Panorama Rovinja obogaćena je visokim zvonikom crkve sv. Eufemije, sa njezinim kipom na vrhu koji kao da stražari visoko iznad gradskih krovova.

 

TOP 5 ATRAKCIJA

  • Otok Poluotok - Rovinj je svoj život započeo na nekadašnjem otoku Mons Albanus. Prvi arheološki tragovi života sežu u brončano doba, a starogradska se jezgra počela razvijati u 3. stoljeću. Početkom 18. stoljeća grad se širi izvan gradskih zidina i na kopno, a kanal između otoka i kopna zatrpan je 1763. godine. Time stari dio grada postaje poluotok.
  • Gradski bedemi i vrata - Već u 7. stoljeću Rovinj je bio opasan gradskim bedemima, kasnije pojačavanim i dograđivanim gradskim kulama. Grad je imao sedam vrata, a sačuvana su troja: Vrata sv. Benedikta, Vrata pod zidom (Portica) i Vrata sv. Križa.
  • Crkva svete Eufemije - Crkva sv. Eufemije (poznata i kao „sv. Fuma“) je glavna rovinjska znamenitost i simbol. Crkva predstavlja jedno od najljepših baroknih ostvarenja u Istri, a poznata je i po tome što se u njoj čuva relikvija svetice Eufemije. Na mjestu današnje crkve prvotno je bila mala crkvica sv. Jurja, na čijem se mjestu u 10. stoljeću počinje graditi nova, veća crkva. Uz crkvu se nalazi i zvonik, čija je izgradnja započela 1651. godine, a trajala je 26 godina. Toranj crkve sv. Eufemije, visine 62 m, ujedno je i najviši zvonik u Istri. S platoa crkve pruža se prekrasan pogled na otvoreno more i mnogobrojne otočiće u daljini.
  • Balbijev luk – Balbijev luk je najpoznatiji ulaz u stari dio Rovinja. Na njegovom današnjem mjestu nekada su bila glavna vrata utvrđenog grada „Vrata stare ribarnice“ (Portone della pescheria). Godine 1678. – 1679. stara se gradska vrata ruše i na njihovom se mjestu gradi Balbijev luk.
  • Ekomuzej „Kuća o Batani“ – Muzej je posvećen tradicijskom drvenom plovilu batani koji se, zbog svoje dugovječne i karakteristične gradnje, nalazi pod visokim pokroviteljstvom UNESCO-a. Batanu već desetljećima grade lokalni brodotesari, a svakodnevno koriste lokalni ribari te brojne rovinjske obitelji. Kao najtradicionalnije i najraširenije plovilo u Rovinju, batana je simbol lokalne baštine, ali i kontinuitet svakodnevnog života domaćih stanovnika Rovinja.

 JOŠ SVAKAKO VRIJEDNO POSJETITI:

Zavičajni muzej Grada Rovinj, Crkva svetog Križa, Franjevački samostan, Kapela Presvetog Trojstva, Rovinjski Akvarij – Institut “Ruđer Bošković”, Otok Sv. Andrije i otok Sv. Katarine, Zlatni rt (park šuma Punta Corrente), Mini muzej Hütterott te ornitološki park Palud (7 km od Rovinja).