Arheološka nalazišta


Rovinj grad je skrivenih dragulja, nadzemnih i podzemnih. Izvan njegovih šarmantnih ulica i obale, nalaze se tri izvanredna arheološka nalazišta: Arheološki park Monkodonja – Mušego, Villa Rustica i Kamenolom Sv. Damijana.

Arheološki park Monkodonja – Mušego:

Smješteno u istarskim brežuljcima, ovo naselje iz brončanog doba nudi živopisan prozor u drevni život. Besprijekorno očuvane strukture i artefakti osvjetljavaju svakodnevne ritmove davno nestale civilizacije, a panoramski pogledi podsjećaju na njen strateški značaj.

Villa Rustica:

Nedaleko od Rovinja, ruševine Ville Rustice stoje kao svjedočanstvo rimske veličine. Mozaici i ostaci postrojenja za proizvodnju maslinovog ulja govore o raskoši i poljoprivrednom umijeću, omogućujući posjetiteljima da uđu u kožu drevnih aristokrata.

Kamenolom sv. Damijana:

Otkrivajući geološku prošlost Istre, ovaj kamenolom riznica je fosila i minerala. Prapovijesni ostaci urezani u njegove zidove pružaju jedinstveni uvid u drevnu prirodnu povijest regije, koja obuhvaća eone prije ljudskog naseljavanja.

Također vrijedi i spomenenuti Kamenolom Fantazija:

Kamenolom koji se nalazi 1,5 km od grada u predjelu Monfiorenzo (toponim) uz cestu Rovinj-Bale, predstavlja jedinstven primjer sedimentologije vapnenca i jedan od najinteresantnijih u svijetu. Lokalitet predstavlja jedinstveni primjer sedimentologije karbonatnih stijena, jedan je od najvažnijih i najinteresantnijih kamenoloma svijeta.

Rovinjska arheološka nalazišta otkrivaju zadivljujuću tapiseriju povijesti i geologije. Od misterija iz brončanog doba do rimskog bogatstva i drevnih fosila, svako mjesto nudi posebno putovanje kroz vrijeme, obogaćujući naše razumijevanje živahne prošlosti ovog očaravajućeg grada.